Flyttstädning Stockholm
Städningens vanmakt och glädje
February 7, 2017
Flyttstädning Stockholm gör skillnaden inför flytten
May 20, 2017

Vi har alla olika åsikter om städning. Hur ofta bör man städa och vems uppgift det är som ska städa, är de två mest frekventa frågor som dyker upp i vardagen.Historiskt sett har det varit kvinnan som har fått städa hemmet. Det är som det är en slags oskriven lag att kvinnor ska besitta en städgen som skulle vara bättre än mannens. Det är en gammaldags syn och det finns män som kan städa bättre än kvinnor och vice versa. Sedan kan städningen vara åldersrelaterad. En tonåring kan vara mindre benägen att städa än en vuxen person. Men det kan förekomma lyckosamma undantag med tonåringar som städar sina rum och hjälper till med disken.

Hur vi är som personer och vilka vanor vi har eller har lärt oss spelar större roll i hur vi tacklar städningen. Städning är subjektivt och ger alltid upphov till diskussioner.
Vi beter oss alla lite olika när det kommer till städningen. Endel tycker det är helt okej att slänga godispapper och bananskal i sin bil och andra tycker att det är det är oestetiskt slarvigt att bete sig så. Att slänga runt med sitt skräp och personliga tillhörigheter anses av många som att man är respektlös emot sig själv och sin omgivning. Många slarviga människor menar inte illa. Det är svårt att bryta fula ovanor och att påpeka detta för en slarvig person kan ge upphov till debatter. Ingen vill bli anklagad för att vara en ”slarvmaja”.

Det finns olika slags städ typer som bor inom oss. Då syftar jag på hur vi agerar inom städningen i sociala och privata sammanhang. Jag ska beskriva tre städtyper som du kanske har stött på i din vardag eller du kanske känner igen dig själv i nån beskrivning.
Ni har precis haft en bjudning hemma hos er. En av gästerna vill gärna hjälpa till att duka av och dessutom hjälpa till med disken. Det verkar ju vara en väldigt trevlig och hjälpsam gäst tänker ni. Men denna person snokar sedan vidare till badrummet och öppnar gärna badrumsskåpet för att kolla in ordningen där. Gästen drar också gärna fingret över tavelramarna för att försäkra sig om att det är dammfritt även där. Denna person kan vi kalla för den snokande städaren. Han eller hon känner sig manade att fräckt bevaka sina grannar och vänner om dom verkligen städar ordentligt.

Sedan finns det den slarviga städ typen som lämnar kvar sina kaffemuggar efter en dag på kontoret. Muggarna får gärna stå kvar där några dagar. Sina papper hittar personen aldrig i röran på bordet och då kan det hända att man kanske missar något viktigt möte. Denna människa är oftast tankspritt charmig. Att städa är bara struntsaker anser denna person. Så har vi kommit fram till den ekologiska städaren. Det är en person som bara handlar miljömärkta och rättvisemärkta städ produkter. Men den ekologiska städaren gör helst sina egna städmedel med hjälp av bikarbonat och ättika. Denna person skulle börja gråta hysteriskt om du skulle nämna att du minsann städar med klorin.

En annan typ är kontroll städaren, som maniskt kategoriserar alla sina städmedel i bokstavsordning och som jagar dammråttor med den allra senaste dammsugaren som har nyss kommit ut på marknaden. Denna person känner sig väldigt obekväm med att umgås med slarviga människor som inte har samma hållning till ordning och reda.
Vi är som sagt alla olika och vi får respektera varandra även när det handlar om städningen.

Flyttstädning Stockholm